Blaty kuchenne z laminatów HPL

Blat DSCF5040.JPG
Wróć do porad

Opis

Blaty z laminatów HPL charakteryzują się podwyższoną odpornością na uszkodzenia mechaniczne, podwyższoną temperaturę, wilgoć oraz promieniowanie UV. Nie oznacza to jednak, że nie można ich uszkodzić. Zbyt długi kontakt z wodą, bardzo wysoką temperaturą (np. garnek postawiony prosto z ognia) oraz niektórymi środkami chemicznymi może spowodować nieodwracalne uszkodzenia, które nie będą stanowić podstawy do gwarancji.

Czynności, które mogą trwale uszkodzić powierzchnię blatu:

  • narażanie blatu na długotrwały kontakt z wodą, szczególnie w miejscach łączeń przy zlewie oraz na krawędziach blatu
  • stawianie gorących garnków, patelni i naczyń na powierzchni blatu bez użycia właściwych podkładek
  • cięcie, szlifowanie i uderzanie zarówno tępymi jak i ostrymi narzędziami bezpośrednio na powierzchni blatu
  • otwieranie zmywarki w trakcie trwania oraz tuż po zakończeniu programu zmywania (zmywarka powinna być opróżniana minimum 15 minut po zakończeniu programu). Gorąca para wodna może nieodwracalnie zniszczyć blat (puchnięcie blatu, odchodzenie laminatu na krawędzi)
  • czyszczenie blatu środkami agresywnymi oraz zawierającymi elementy ścierne

 

Strona producenta

 www.pfleiderer.pl


iStock-1053986724-scaled-e1620311501278.jpg

Napisz do nas!

Zdjęcia

Kontakt

Powiększone zdjęcie

NaN/0